Aan de slag met je loopbaan

Hier vind je opdrachten om antwoorden te vinden op vragen als: “Wie ben ik, wat kan ik en wat is mijn volgende loopbaanstap?”

Wie ben ik?

kernkwadrant

Kernkwadranten
Met het kernkwadrantenmodel van Ofman vergroot je je zelfinzicht door je kwaliteiten, valkuilen, uitdaging en allergieën op een rijtje te zetten. Je kunt zelf het model invullen of de spelvariant gebruiken als je de oefening in teamverband wilt doen.

unieke-aanbod

Jouw unieke aanbod
Je weet misschien wel wat je wilt, maar weet je ook wat je echt te bieden hebt? Jouw beeld hiervan is altijd gekleurd door je eigen opvattingen en overtuigingen. Deze oefening helpt je om een beeld te krijgen van je bekende en verborgen talenten. Je ontdekt wat jij te bieden hebt en gaat dieper in op wat je wilt. Vraag aan derden wat ze in je zien en waarin ze je vinden uitblinken.

Wat kan ik?

personal-brand

Personal brand
Waarom zou een werkgever jou kiezen en niet iemand anders? Die vraag beantwoord je niet alleen met je cv, maar ook met je personal brand. Dit is de combinatie van je persoonlijkheid, overtuigingen, capaciteiten en talenten. Samen maken ze van jou één ‘merk’ dat overal duidelijk en herkenbaar vertelt wie je bent en wat je kunt. Of dat nu in je motivatie brief is, op je LinkedIn-profiel of je eigen website.

succesfactor

Succesfactorenanalyse
Je hebt in je leven dingen bereikt waar je trots op bent. Je hebt een goede baan gevonden, vrijwilligerswerk gedaan, of een huis gebouwd. Of dit nu persoonlijke of zakelijke situaties waren, je ontdekt een aantal overeenkomsten wanneer je ze naast elkaar zet. Door zowel de situatie als jouw rol daarin te bestuderen, maak je inzichtelijk waarom en hoe je iets bereikt. Welke persoonlijke kwaliteiten maken jou succesvol?

Wat wil ik?

droomberoepen

Droomberoepen
“ Een wens is een voorbode van wat waarheid kan worden”, (Goethe). Door je ideale beroep tot in detail te omschrijven, ontdek je wat je aanspreekt in een baan. Bepaal welke elementen ook in je huidige positie of vakgebied naar voren kunnen komen en zet de volgende stap in je carrière. Aan de hand van een vragenlijst formuleer jij ( eventueel in 2 of 3-tallen) waar jouw droombaan aan moet voldoen.

vacature-analyse

Vacature analyse
Een vacature gevonden die je aanspreekt? Door de vacaturetekst goed te lezen en te analyseren, bepaal je of de baan daadwerkelijk bij je past. Veel vacatures stellen zulke hoge eisen dat bijna iedere potentiële kandidaat bij voorbaat al afhaakt. Organisaties zetten natuurlijk in op de ideale kandidaat, maar bij het lezen van de vacaturetekst én de beslissing om wel of niet te solliciteren is het van belang om je een realistisch beeld te vormen van de werkelijke eisen. Analyseer met deze oefening de eisen en situatie zo zorgvuldig mogelijk en vermijd een onder- of overschatting van jouw kansen.

netwerk

Breng je netwerk in kaart
Je vraagt eerder iemand die je kent om hulp, dan een volslagen vreemde. Dat principe geldt ook op zakelijk gebied. Want wordt iemand aanbevolen door een goede vriend, dan geef je die persoon eerder het voordeel van de twijfel. Je netwerk is dus onmisbaar bij het vinden van een nieuwe baan of uitdaging.

resume

Schrijf je resumé
Werkgevers zijn op zoek naar mensen die weten wat ze willen. Vertel ze daarom niet alleen wat je tot nu toe gedaan hebt, maar ook waar je naartoe wilt. Je cv geeft normaal gesproken alleen een beeld van je opleiding en werkverleden. In een resumé laat je zien wat je wilt bereiken en welke talenten je daarvoor inzet. Je weet wat je in je leven en werk wilt bereiken en hebt een concrete ambitie geformuleerd. Met een document dat verder gaat dan een standaard cv, laat je in netwerkgesprekken een sterke indruk achter.

bucketlist

Bucketlist
Wie ‘The Bucket List’ heeft gezien weet dat het leven aan ons voorbijraast. Plannen maken is het probleem niet, maar uitvoeren? Zonde, zeker als je op een dag moet zeggen: dat had ik nog zo graag gedaan. In de film maken de hoofdpersonen een bucket list, een lijst van alles wat ze nog mee willen maken. Leuk, maar nu jij. Hoe ziet jouw lijst eruit? Maak ‘m met deze oefening en dwing jezelf om bewust na te denken over wat je uit het leven wilt halen.